SEPON ANALYYSIT

Kannattaako asunto vuokrata kalustettuna

Yhteiskuntamme on tunnetusti materialistinen, ja usein ihmisillä on tavaraa enemmän kuin tarpeeksi. Huonekaluja ja hetken huumassa ostettuja taulua löytyy taloyhtiön häkkikomeroista ja vanhempien ullakoilta. Huonekaluille syntyy tunnearvoa ja jälleenmyyntiarvo on usein vain pieni osa alkuinvestoinnista. Välillä on kuitenkin tarve tilapäisesti muuttaa pois omasta kodista ja vuokrata sitä eteenpäin. Jos asunnon vuokraa tyhjänä, menee se usein helpommin markkinoille. Jos sen vuokraa kalustettuna, saattaa siitä saada parempaa hintaa.

Markkinoilla on paljon kaupallisia toimijoita, kuten Forenom ja Comodo, jotka vuokraavat asuntoja lyhytaikaisesti kovaan hintaan. Ne ovat käytännössä huoneistohotelleja kohderyhmänään bisnesmatkailijat. Lisäksi on olemassa jonkin verran yksityisiä toimijoita jotka vuokraavat asuntojaan lyhytaikaisesti, kuitenkin tekemättä toiminnasta varsinaista virallista arvonlisäverollista liiketoimintaa. Airbnb:n myötä tämä toiminta on kokenut räjähdysmäistä kasvua.

Syitä vuokrata tai antaa vuokralle kalustettu asunto on monia. Tässä on niistä muutama.

Syitä vuokranantajalle:

 • Muutto työn perässä tai opiskelemaan
 • Muutto yhteen puolison kanssa
 • Muutto uuteen asuntoon, johon uudet kalusteet
 • Lyhytaikainen poissaolo, esim. lomamatka
 • Paremman vuokratuoton metsästys

Syitä vuokralaiselle:

 • Tilapäinen asunnon tarve, esimerkiksi putkiremontti
 • Muutto pois vanhempien luota, esim. opiskelemaan
 • Erotilanne
 • Tilapäinen työkomennus
 • Epävarmat tulevaisuuden suunnitelmat

Kalustettuna vuokrattaessa tuotto saattaa olla parempi, mutta vuokralaiset vaihtuvat tiheämmin, mikä osaltaan kasvattaa vaivannäön tarvetta. Tilanteesta riippuen vuokraa saattaa saada jopa 20% enemmän kalustetusta asunnosta, mutta silloin kalusteidenkin pitää olla uusia, laadukkaita ja hyväkuntoisia. Opiskelijoille voi kelvata vanha sohva huoneennurkkaan, mutta siitä on turha odottaa kovin suurta preemiota kuukausivuokraan. Vuokrasuhteen pituus vaikuttaa kiinnostukseen. Suurin osa vuokrasopimuksista velvoittaa asumaan asunnossa 12 kuukautta, mutta lyhyemmillekin vuokrasopimuksille on kysyntää, ja tällöin kyseessä on usein valmiiksi kalustettu asunto.

Kun vuokraat kalustetun asunnon, hyvä toimintatapa on valokuvata kalusteet ja tehdä niistä, tai ainakin arvokkaimmista, listaus vuokrasopimukseen. Kalusteet kuluvat helposti käytössä, eikä normaalia kulumista voi oikein vähentää sopimusvakuuksista.

Verottaja antaa seuraavia vähennyksiä kalustetun asunnon vuokrauksessa:

 • Kalustetusta yksiöstä tai huoneesta enintään 40 euroa kuukaudessa
 • suuremmasta huoneistosta enintään 60 euroa kuukaudessa

Airbnb on myös yksi hyväksi todettu vaihtoehto. Suosion kasvaessa myös kohteita on tullut runsaasti, mikä osaltaan vähentää houkuttelevuutta. Kuitenkin jos kohde on hyvällä paikalla, on mahdollista päästä joinakin kuukausina huomattavasti korkeampaan tuottoon kuin perinteisellä pitkäaikaisella vuokrauksella. Tämä kuitenkin vaatii aktiivista asunnon ylläpitoa, siivousta sekä yhteydenpitoa asiakkaisiin. Nykyään on myös palveluntarjoajia, joille Airbnb-asunnon ylläpidon voi ulkoistaa, mutta nämä yritykset saattavat laskuttaa jopa 50% vuokratuotosta.

Airbnb-vuokraaminen yksityishenkinä ei ole AHVL-lainsäädännön alaista, eikä vuokrasopimusta tarvita. Airbnb-vakuuttaa huoneistot, mutta lisäksi on hyvä olla oma kotivakuutus. Airbnb-tuloista maksetaan pääomaveroa. Airbnb-toimintaa voi harjoittaa myös yrityksenä, mutta silloin tulee huomioida arvonlisäverot sekä tehdä ilmoitus kaupungin terveysviranomaisille.

Asuntoa ei välttämättä kannata pistää pidempiaikaiseen vuokraukseen kalustettuna, ellei sille ole jotain muuta syytä kuin korkeamman vuokratuoton metsästys. Kalustamaton asunto menee keskimäärin nopeammin vuokralle.

Kalustetun asunnon vuokraukseen voit käyttää myös välittäjää. Sepot vuokraavat myös kalustettuja asuntoja kiinteään hintaan 600€ (sis ALV 24%).

Ota yhteyttä niin kerromme lisää.